'Voin jälleen itse päättää milloin käyn vessassa!' - Viisi kysymystä Anna Kamma:lle

Anna Kamma:lla on VACTERL-oireyhtymä, synnynnäinen sairaus, jonka vuoksi Annan on katetroitava sekä käytettävä suolihuuhtelua. Hän kertoo meille, mikä vaikutus tällä on hänen jokapäiväiseen elämäänsä ja kuinka hän sinnikkyydellään päättää itse, milloin ja missä hän käy vessassa.

"Hei, olen Anna, olen 21-vuotias ja minulla on VACTERL-oireyhtymä. Tämä tarkoittaa, että kehoni vasen puoli ei toimi niin hyvin kuin sen pitäisi. Tämän seurauksena minulla on poikkeavuuksia suolistossa, virtsarakossa ja munuaisissa ja lisäksi minulla on myös skolioosi."

Mikä vaikutus tällä on elämääsi?

"Minulla on ollut tämä koko elämäni. VACTERL-oireyhtymän takia olen joutunut katetroimaan päivittäin ja edellisellä ratkaisullani suorittamaan suolihuuhtelun kahdesti päivässä Onneksi kotihoito tulee aina auttamaan minua. He valmistelevat järjestelmän minulle ja jos on ongelmia, he aina auttavat minua. Voin aina pyytää heiltä apua."

Miten suolihuuhtelu auttaa sinua?

"Suolihuuhtelu Navina Smart -järjestelmällä on antanut minulle jälleen hallinnan omasta elämästäni, joten voin periaatteessa tyhjentää suoleni milloin ja missä haluan. Suolistolle on parempi jos pysyy säännöllisessä rytmissä, joten pyrin tähän niin usein kuin mahdollista. Minulla on ongelmia esimerkiksi kuumuuden sietokyvyssä, mikä aiheuttaa ongelmia suolistossani ja joka aiheuttaa paljon kipua. Nyt vain tartun suolihuuhtelujärjestelmääni ja tyhjennän suoleni – ja sitten pääsen eroon vatsakivuistani.

Suolihuuhtelun suurin etu on se, että minun ei enää tarvitse huolehtia mistään. Voin tavata ystäviä ja käydä missä haluan. Se ei ollut mahdollista aiemmin Joten kyllä, mielestäni suolihuuhtelu on iso plussa – olen erittäin tyytyväinen siihen."

Sinä myös katetroit, kuinka se sujuu?

"Sen kanssa täytyy tulla sinuiksi. Jossain vaiheessa huomaa katetroinnin edut. Se auttaa ehkäisemään virtsarakon infektioita ja sen avulla pystyy itse asiassa käymään WC:ssä normaalisti. Joten, loppujen lopuksi olen erittäin iloinen siitä, että voin katetroida ja että se auttaa minua – ja että se toimii niin hyvin siihen käyttämien tarvikkeiden kanssa."

Miten tarvikkeesi auttavat tässä?'

"Käytin erilaista järjestelmää ennen suolihuuhtelua, mutta suolistoni ei reagoinut siihen hyvin. Se aiheutti paljon kipua enkä saanut kaikkea ulostetta ulos, joten minun piti käydä illalla uudelleen WC:ssä.

Nyt käytän Navina Smart -järjestelmää. Näin sen kerran videossa, jossa poika teki suolihuuhtelua. Silloin ajattelin itsekseni, “vau, minunkin täytyy saada sellainen”, koska se on automaattinen, vesi virtaa sisään vähitellen, ei tarvitse tehdä muuta kuin painaa nappia, laite tekee loput. Nyt minulla on paljon vähemmän vatsakipuja, eikä minun tarvitse enää käydä illalla WC:ssä. Se on todella hyvä keksintö.

Nyt käytän Navina Smart -järjestelmää. Näin sen kerran videossa, jossa poika teki suolihuuhtelua. Silloin ajattelin,  "vau, minunkin täytyy saada sellainen.

"Katetrointiin olen käyttänyt LoFric Elle -kertakatetria jo jonkin aikaa, sitä violettia, jossa on kahva. Ennen sitä kokeilin muutamia muita, koska kyllä, katson myös ympärilleni. Mutta palaan aina takaisin LoFric Elle -kertakatetriin, koska siitä ei päällepäin huomaa että se on katetri. Otan sen laukustani kun menen ulos syömään ja kävelen vessaan, eikä kukaan huomaa että kannan mitään erikoista mukanani. Näyttää siltä, että minulla on kynä kädessäni ja se toimii erittäin helposti. Minua ei aina haittaa vaikka muut huomaavat sen, mutta joskus, kuten kun menen ulos syömään, en mieluiten haluaisi että muut huomaavat.

Pidän todella tästä katetrista, se on kätevä, pieni ja katetrointi sujuu erittäin hyvin. Siksi tämä on mielestäni erittäin mukava katetri.

Onko sinulla vinkkejä suolihuuhteluun tai katetrointiin, joita haluaisit jakaa?

"Koska tiedän, että se voi joskus olla vaikeaa, haluan myös jakaa jotain kaikille, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa. Luulin aina olevani ainoa – ja minua auttoi paljon tieto siitä, että näin ei ollut. Siksi olisin todella iloinen, jos ihmiset pitävät tämän lukemista hyödyllisenä.

Joskus se on hankalaa ja motivaatiota on vaikea löytää, tiedän mitä se on. Mutta on pidettävä mielessä, että se todella auttaa tekemään sen. Keskityn pääasiassa sen tuomiin positiivisiin asioihin enkä negatiivisiin. Se auttaa minua paljon. Saat takaisin kehosi hallinnan ja voit päättää, milloin ja missä käyt vessassa. Minulla ei ole enää ongelmia suolistoni kanssa eikä enää vatsakipuja. Joten kokeile – pystyt siihen!"

Lue lisää Wellspectin tuotteista:

Lue lisää Navina Smart -järjestelmästä

Lue lisää LoFric Elle -kertakatetrista

Aiheet