Matka helvetistä

Hieman yli seitsemän vuotta sitten vasemman silmän näköhermon tulehduksen jälkeen Li sai tietää, että hänellä oli MS-tauti. Ennen sitä hänellä oli ollut erilaisia oireita, joiden johdosta hän oli hakeutunut lääkärin hoitoon, mutta kukaan ei ollut ymmärtänyt, että kyse oli MS-taudin pahenemisvaiheesta.

  Tunsin ahdistusta vatsassani etukäteen, ja sitten tiesin että on  kiire. Päivinä jolloin kärsin näistä kouristusoireista saatoin käydä vessassa jopa kymmenen kertaa päivässä, mutta ulos tuli vain herneen kokoisia määriä. Minusta tuntui, että minun piti käydä jatkuvasti vessassa

Kuvituskuva

Hieman yli seitsemän vuotta sitten vasemman silmän näköhermon tulehduksen jälkeen Li sai tietää, että hänellä oli MS-tauti. Ennen sitä hänellä oli ollut erilaisia oireita, joiden johdosta hän oli hakeutunut lääkärin hoitoon, mutta kukaan ei ollut ymmärtänyt, että kyse oli MS-taudin pahenemisvaiheesta. Muutamaa vuotta myöhemmin Li sai vatsassaan kouristuskohtauksen kaltaisia kohtauksia, ja hänen oli pakko mennä heti vessaan estääkseen vahinkoa tapahtumasta. Li kuvailee näiden kohtausten tunnetta juuri otetuksi peräruiskeeksi, jonka jälkeen ei enää hallitse suoltaan. Hän ei yleensä ehtinyt vetää housujaan ylös ennen seuraavaa kouristuskohtausta ja joutui istumaan nopeasti takaisin pöntölle.

 

Lue lisää yleisistä suoliongelmista

 

Arkiset asiat, kuten ostosten tekeminen paikallisessa ruokakaupassa, aiheuttivat ahdistusta ja stressiä, sillä hänellä oli yleensä aikaa asioida kaupassa vain muutaman minuutin ajan, ennen kuin hänen oli juostava asiakasvessaan. Elokuvissa tai teatterissa käyminen oli lähes mahdotonta, koska hän ei tiennyt, joutuisiko hän nopeasti löytämään vessan esityksen aikana.

 

"En ole juuri koskaan käynyt lounaalla kollegojeni kanssa, koska en tiedä ehtisinkö takaisin vessaan ajoissa. Siinä harvinaisessa tilanteessa että lähden mukaan, sanon, että minun täytyy käydä asioilla ja juosta asiakasvessaan ruokailun jälkeen.

Aivan kuin ruoka menisi suoraan vatsan läpi suoleen."

 

Kun lääkäri ei kuuntele

Huolimatta siitä, että hän otti tämän asian esille MS-lääkärinsä kanssa useaan otteeseen, Li havaitsi, että häntä ei kuunneltu ja se oli uskomattoman masentavaa. Vasta kun Li kävi ensiavussa viime syksynä, häneltä kysyttiin, oliko hänellä ollut ongelmia suolen kanssa. Ensiavun lääkäri antoi Lille ulostuslääkettä. Kun Li kävi taas MS-lääkärinsä luona muutama kuukausi myöhemmin, hän kuvaili, millaisessa helvetissä hän oli suolensa kanssa. Tälläkään kertaa häntä ei kuunneltu ja sai Lin kyyneliin. Lääkäri sen sijaan ehdotti masennuslääkkeitä, mutta se ei ratkaisisi Lin ongelmia.

 

Käännekohta

Li selaili Ruotsin neurologisen yhdistyksen (Neuroförbundet) sanomalehteä ja näki mainoksen virtsarakon ja suoliston ongelmia käsittelevästä luennosta nimeltä 'Elefantti huoneessa'. Li osallistui toivoen saavansa joitain vinkkejä miten hallita suolen ongelmia.

Yksi puhujista oli Wellspectin tuoteasiantuntija Maria, jolla on monen vuoden kokemus terveydenhuollosta. Hän esitteli mahdollisia ratkaisuja niille, jotka kärsivät virtsarakon ja/tai suolen ongelmista. Li pyysi Marialta neuvoja:

"Silloin se valkeni minulle. Kerroin Marialle helvetistä, jota suolisto-ongelmani aiheuttivat, - ja kuinka minun oli vaikea tehdä edes kaikkein arkipäiväisimpiä asioita. Maria ymmärsi nopeasti, että tarvitsin neuvoja ja tukea, ja neuvoi minua ottamaan uudelleen yhteyttä terveyskeskukseen saadakseni lähetteen kolonoskopiaan, jossa suljettaisiin pois kaikki muut tilat, jotka saattavat aiheuttaa näitä suolisto-oireita."

Lopulta Li varasi tapaamisen gynekologin, urologin ja uroterapeutin kanssa, ja yhdessä he päättelivät, että Li kokeilisi suolihuuhtelua.

"Ensimmäisen kuukauden aikana saatoin tyhjentää suoleni joka päivä, löytäen tieni lisäämällä vesimäärää.

Se oli aluksi hieman vaikeaa, ja valehtelisin jos väittäisin, etten ajatellut ’Pitäisikö sen olla näin kuoppaista?!’ kun kokeilin sitä pari ensimmäistä kertaa. Mutta nyt se hoituu jo sujuvasti, suoleni on sopeutunut rutiiniin, ja kestää noin 30 minuuttia siitä hetkestä kun aloitan että suoleni on tyhjä."

Nyt Li voi matkustaa, käydä leikkimässä leikkikentällä lastenlastensa kanssa useita tunteja, käydä teatterissa, nauttia pitkistä kävelyistä ja tehdä ostoksia. Lounaat kollegoiden kanssa ovat jatkuneet ilman ahdistusta.

Sain elämäni takaisin ja voin olla osa kaikkea mistä jouduin luopumaan!

 

Haluatko tietää lisää suolihuuhtelusta?

Lataa oppaamme "Elämä suolihuuhtelun kanssa"

 

Haluatko ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme?

Ota yhteyttä tästä