Miten sain suolen hallinnan takaisin syöpädiagnoosin jälkeen

Sairastuttuani peräsuolisyöpään minulle tehtiin väliaikainen avanne. Kun avanne suljettiin, ei ulostaminen tapahtunutkaan niin kuin ennen leikkausta. Sädehoito oli vahingoittanut sulkijalihaksen hermoja, mikä aiheutti minulle ulosteinkontinenssin. Siitä lähtien kärsin ulosteen karkailusta.

Koin valtavana rajoitteena, etten pystynyt tuntemaan, milloin minun oli tarpeen käydä wc:ssä. Oli vaikea tunnistaa, tyhjenikö suoleni kokonaan vessassa käydessäni. Joskus tuntui siltä, että suoli oli tyhjentynyt kokonaan kunnes huomasin pian vessasta poistuttuani, että näin ei ollutkaan. Joskus ehdin takaisin vessaan ajoissa, joskus en.

Suolisto-ongelmat eivät näy ulospäin - on paljon helpompaa ymmärtää jonkun tila, jos hänellä on esimerkiksi kipsi tai sidos.

Olen aina nauttinut ystävien seurassa olosta ja yhdessä syömisestä mutta suolisto-ongelmat saivat minut ahdistuneeksi jo päiviä ennen tapaamista ja vaivani esti minua nauttimasta hetkistämme. Suolisto-ongelmat eivät näy ulospäin - on paljon helpompaa ymmärtää jonkun tila, jos hänellä on esimerkiksi kipsi tai sidos – eikä ulosteinkontinenssista ole myöskään kovin helppoa puhua. Vaikka vaiva ei millään tavalla ollut omaa syytäni tai oma valintani, se tuntui silti nololta.

Sain ensimmäisen leikkaukseni jälkeen suolen toimintaa hillitsevän lääkkeen ja aloitin heti avanteen poiston jälkeen myös suolen sisältöä lisäävien lääkkeiden käytön – näin minulla oli käytännössä ikäänkuin sekä kaasu että jarru päällä samanaikaisesti. Lopetin suolen sisältöä lisäävien tuotteiden käytön, kun en pystynyt enää pidättämään ulostetta mutta suolen toimintaa hillitsevän lääkkeen käyttöä olen jatkanut puolella annoksella. Nämä tabletit toimivat parhaiten yöllä, jolloin ne rauhoittavat suoleni ja takaavat hyvät yöunet. Seuraavaksi minut ohjattiin ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

 Vaikka vaiva ei ollut millään tavalla omaa syytäni tai oma valintani, silti se tuntui nololta.

Kun oireeni eivät vieläkään poistuneet, minut otettiin takaisin syöpäklinikalle ja ohjattiin suoliston hoitoon erikoistuneelle sairaanhoitajalle. Minulle kokeiltiin esim. pieniä peräruiskeita ja joitakin muita ratkaisuja mutta sitten sain tietää suolihuuhtelusta.

Kuulin ensimmäisen kerran suolihuuhtelusta ja Navina-järjestelmästä syöpäklinikalla. Ensireaktioni oli, että en ole siihen valmis. Olin luultavasti myös hieman peloissani, vaikka olin tottunut invasiivisiin ja epämiellyttäviin tutkimuksiin.

Erään vaiheen jälkeen, jolloin olin joutunut käymään vessassa jopa kymmenen kertaa päivällä ja yöllä, muutin lopulta mieleni. Olin jatkuvasti väsynyt, ja unen puute haittasi työtehtävieni hoitamista. Söin niin vähän kuin mahdollista työpäivien aikana kyetäkseni ajamaan työmatkat ilman ulostevahinkoja. Yhteyshenkilöni syöpäklinikalla esitteli minulle Navina-järjestelmän toiminnan perusteellisesti ja sain kokeilla uutta, elektronisella pumpulla varustettua versiota. Minulla oli jonkin aikaa tilaisuus miettiä ja kypsytellä ajatusta suolihuuhtelusta tunteakseni olevani valmis ja motivoitunut sen kokeilemiseen.

Minulla oli jonkin aikaa tilaisuus miettiä ja kypsytellä ajatusta suolihuuhtelusta tunteakseni olevani valmis ja motivoitunut kokeilemaan sitä.

Kesti hetken aikaa sopeutua ja tottua kaikkiin asetuksiin, mutta nyt käytän Navina Smartia päivittäin. Se on antanut minulle täysin uuden elämän. Kun olen tyhjentänyt suoleni, minulla on tunne, että voin tehdä melkein mitä tahansa. Suolistolla on niin tärkeä merkitys! Kun vatsa ja suolisto toimivat hyvin, elämä on paljon helpompaa ja siitä voi jälleen nauttia.

Nyt voin olla spontaani ja tehdä mitä haluan, milloin haluan.

 

Lataa e-kirjamme "Peräsuolileikkauksen jälkeen suolen hallinta takaisin"

 Vaikka tarinamme ovat totta, käyttäjänimiä ja kuvia on saatettu muuttaa yksityisyyden suojaamiseksi. Kiitos ymmärryksestä.

Aiheet