Minulla on haasteita elämässä, mutta olen selvinnyt - se on hyvä tunne

Yleensä kerron, että aioin sukeltaa jokeen, mutta en onnistunut...", Rupert sanoo, kun häneltä kysytään loukkaantumisesta. Englantilainen Rupert Langham sai selkäydinvamman yli 30 vuotta sitten, ja häneltä on sen jälkeen kysytty sama kysymys tuhansia kertoja. Tämän päivän aihetta kysytään kuitenkin harvoin, vaikka sillä on valtava vaikutus elämään vamman jälkeen. Keskustelimme Rupertin kanssa virtsarakon ja suolen toiminnasta ja elämänlaadusta.

"Yleensä kerron, että aioin sukeltaa jokeen, mutta en onnistunut...", Rupert sanoo, kun häneltä kysytään loukkaantumisesta. Englantilainen Rupert Langham sai selkäydinvamman yli 30 vuotta sitten, ja häneltä on sen jälkeen kysytty sama kysymys tuhansia kertoja. Tämän päivän aihetta kysytään kuitenkin harvoin, vaikka sillä on valtava vaikutus elämään vamman jälkeen. Keskustelimme Rupertin kanssa virtsarakon ja suolen toiminnasta ja elämänlaadusta.

Sinä päivänä, kun mursin niskani, sairaalan kirurgi ei kaunistellut sanomaansa. Hän sanoi, että vammani vakavuuden vuoksi olin neliraajahalvaantunut. Kun kysyin, mitä se tarkoitti, hän sanoi, etten pystyisi kävelemään, saamaan lapsia tai työskentelemään...

Onneksi kävi ilmi, että vain kävelyä koskeva osa oli totta. Rupert tapasi tulevan vaimonsa sairaalassa, ja heillä on kolme yhteistä lasta. Hän työskentelee täysipäiväisesti tietotekniikan alalla ja pitää lomamatkoista.

Virtsarakon ja suolen toimintahäiriöt

Lääkäri ei kuitenkaan kertonut hänelle että vammalla oli valtava vaikutus hänen virtsarakkoon ja suoleen.

"Jos minun pitäisi asettaa ne paremmuusjärjestykseen, suolisto-ongelmat ovat pahimmat, virtsarakon ongelmat toiseksi pahimmat ja seksuaalisen kyvyn menetys kolmanneksi pahin. Minulla on merkittävä vamma, joka vaikuttaa käsiini, mutta kontinenssihäiriöt rajoittavat minua enemmän kuin käsien toimintakyvyn menetys."

Rupert oppi heti alusta alkaen käyttämään itsekatetrointia virtsarakon tyhjentämiseen. Se, että hän pystyi katetroimaan itsensä, merkitsi hänelle vapautta, ja siitä tuli osa hänen jokapäiväistä arkea.

Vuosien varrella Rupert on saanut myös botox-injektioita yliaktiivisen rakon rauhoittamiseksi ja jopa leikkaushoitoa, mutta suolisto on edelleen suurin ongelma.

"Suolenhallintahoidot olivat tuolloin todella huonoja, ja tuntui mahdottomalta löytää toimivaa rutiinia. Vietin tunteja vessassa joka päivä, ja kun olin poissa kotoa, minun piti aina tietää, missä oli vessa. Siitä tuli minulle pakkomielle.

 

Haluatko lukea lisää suolen toimintahäiriöiden hoitovaihtoehdoista?

 

"Hyvä elämä"

Monilla ihmisillä, joilla on neurogeeninen virtsarakon ja suolen toimintahäiriö, on paljon haasteita, ja nämä haasteet aiheuttavat usein masennusta ja sosiaalista eristäytymistä, koska he pelkäävät vahinkoja julkisissa paikoissa.

Rupert on myös kärsinyt masennuksesta, mutta on aina yrittänyt käsitellä sitä parhaansa mukaan. Kaikista näistä haasteista huolimatta Rupert on hyväksynyt tapahtuneen.

Olenhan kuitenkin elänyt erittäin hyvää elämää. En näe sitä elämäni keskeytymisenä - se oli pikemminkin uudestisyntyminen. En vain voinut heittää pois loppuelämääni. Selvisin hengissä ja tapasin Karenin, ja avioliitto hänen kanssaan on kaiken arvoista. Ja lapset tuovat minulle paljon iloa. Minulla on haasteeni, mutta olen selviytynyt - se tuntuu hyvältä.

 

Lue lisää toistokatetroinnista

Muita kertomuksia virtsarakon ja suolen toimintahäiriöistä