Sponsorointisopimukset ovat kuin puun istuttamista tulevaisuutta varten

Christian Seidel on liikkunut pyörätuolilla 10-vuotiaasta lähtien. Pyörätuolikoripallo on ollut siitä lähtien iso osa hänen elämäänsä – ja nyt se vie hänet jälleen ulkomaille. Christianin mielestä Wellspectin kaltaiset sponsorit antavat hänelle ja monille muille mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ammattilaisurasta.

Christian oli aktiivinen ja iloinen pieni poika, joka rakasti jalkapallon pelaamista ystäviensä kanssa. Mutta mitä vanhemmaksi hän tuli, sitä vaikeampaa oli liikkuminen muiden lasten tavoin. Täytettyään 10 vuotta, hän sai ensimmäisen pyörätuolinsa. Pyörätuolilla liikkuminen ei kuitenkaan ole estänyt häntä tulemasta ammattiurheilijaksi – päinvastoin!

31-vuotiaalla Christianilla on ollut Spina Bifida syntymästä saakka. Selkäytimen synnynnäinen epämuodostuma, joka saattaa vaikeuttaa liikkumista sekä saattaa aiheuttaa ongelmia virtsarakon ja suolen toiminnan kanssa.

Oikeastaan ei ollut kovin vaikeaa oppia käyttämään pyörätuolia, koska en koskaan pelännyt kaatumista. Yritin aina uudelleen ja niin löysin rajani kantapään kautta. Olemalla peloton ja haastamalla itseni, tässä koripallon pelaaminen oli avuksi, opin suhteellisen nopeasti käyttämään pyörätuolia, kertoo Christian.

Paraurheilun ja koripallon löytäminen

Itse asiassa Christianin äiti enemmän tai vähemmän painosti hänet liittymään paraurheiluliitto FIFH:hon Malmössä, kun hän sai pyörätuolinsa. Koripallo oli ensimmäinen urheilulaji, jota Christian kokeili, ja nyt ensimmäisestä koripallo-ottelusta on kulunut 21 vuotta.

Vain neljän tai viiden kuukauden jälkeen olin tottunut erittäin hyvin pyörätuoliin. Oli lähes täydellinen hetki aloittaa urheilulaji samaan aikaan, kun opettelin käsittelemään pyörätuolia, kertoo Christian.

Ei kestänyt kauaakaan, kun Christianin ura lähti nousuun. Jo 13-vuotiaana hän voitti ensimmäisen Ruotsin mestaruutensa ensimmäisellä kaudellaan liigassa. 15-vuotiaana hänet valittiin maajoukkueeseen. Ruotsi voitti EM-pronssia Turkissa ja pääsi MM-kisoihin Ranskaan seuraavana vuonna.

Oli valtava elämys päästä maajoukkueen kanssa ulkomaille. Ensimmäistä kertaa lensin niin kauas kotoa, ja sitten vielä voitettiin pronssia joukkueen kanssa. Se oli todella hieno kokemus!

Siitä lähtien Christianilla on paljon enemmän nimikkeitä ansioluettelossaan. Hän on voittanut EM-kultaa Italiassa, EM-hopeaa Englannissa, MM-hopeaa Turkissa ja paljon muuta.

Kansainvälinen ura

Maajoukkueen lisäksi, jossa Christian pelasi 16 vuotta, hän on pelannut Saksassa, Italiassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Italiassa hän tapasi toisen pelaajan, joka oli juuri valmistunut yliopistosta Yhdysvalloissa, jossa hän oli myös pelannut pyörätuolikoripalloa huipputasolla.

Sitä kautta minulle esiteltiin Wisconsin-Whitewaterin yliopisto. Niinpä päätin mennä sinne katsomaan, mistä oli kyse. Tykästyin samantien, päätin hakea kouluun ja minut hyväksyttiin.

Christian jäi Yhdysvaltoihin viideksi vuodeksi ja opiskeli yliopiston Health and Human Performance -ohjelmassa. Hän pelasi yliopistojoukkueessa opintojensa aikana, jolloin hän voitti kaksi yliopistomestaruutta ja pääsi pudotuspeleihin kaikki viisi vuotta peräkkäin.

"Sain myös mahdollisuuden pelata maailman parhaiden pelaajien kanssa ja heitä vastaan. Siitä haaveilin lapsena kotona Ruotsissa. Olisi hienoa nähdä näiden tähtien pelaavan. Mutta ajatus siitä, että saisin pelata heidän kanssaan tulevaisuudessa - se tuntui lapsena täysin mahdottomalta. Yhtäkkiä olin pelaamassa parhaita vastaan. Aivan mieletöntä kun sitä ajattelee."

Edelleen kivaa!

Koronapandemian aikana tehdyn Euroopan matkan jälkeen Christian on jälleen asettunut Amerikkaan, jossa hän on saanut mahdollisuuden pelata vanhassa joukkueessaan ja samalla aloittaa maisteriopinnot.

Mutta kuinka pitkään 31-vuotias ruotsalaismies pyhittää elämänsä pyörätuolikoripallolle?

Sinä päivänä, kun voin pelata koko ottelun koko kauden, ilman ainuttakaan hutiheittoa, silloin lopetan... Mutta sitä ei tule koskaan tapahtumaan", Christian sanoo nauraen.

Se tarkoittaa vain, että aina on mahdollisuus kehittyä. Ja niin kauan kuin ajattelen näin ja minulla on motivaatiota, että voin joko kehittää itseäni tai opettaa muita kehittymään, tulen jatkamaan. Niin kauan kun se on kivaa - ja sitä se on edelleen!

Tärkeä sponsorointi

Ammattipelaajana ja entisenä valmentajana Christian tietää, kuinka tärkeää lajille on, että yritykset tukevat taloudellisesti.

Sponsoroinnilla on suurempi merkitys kuin millään muulla. Sitä ei välttämättä suoraan näe, mutta sponsoreiden tuki antaa Englannissa, Ruotsissa tai Tanskassa aloittavalle aloittelijalle mahdollisuuden harrastaa urheilua. Näin sain oman pyörätuolini pyörätuolikoripalloa varten", Christian kertoo ja jatkaa:

Ja nyt, 21 vuoden jälkeen, voin jatkaa pelaamista ja saavuttaa urallani lisää tavoitteita. Tämä tuli mahdolliseksi sen myötä, että joku silloin aikanaan päätti sponsoroida joukkuettani. Sitä ei välttämättä näe suoraan, mutta se on investointi tulevaisuuteen. Se on kuin puun istuttaminen – se voi viedä aikaa, mutta lopulta se vihertää.

Aiheet